post

Home

|

post

Aanplanting Geboortebos vindt plaats in voorjaar 2024

Share this:

In het voorjaar van 2024 zal Stad Oostende een nieuwe aanplanting in het Geboortebos organiseren. Ouders van kindjes geboren in 2021, 2022 en 2023 krijgen de kans om er een boompje te planten. Ook de ouders van sterrenkindjes worden uitgenodigd.

Om de geboorte van hun kind te vieren, krijgen de ouders van kersverse Oostendenaartjes elk jaar de kans om een boompje te planten in het Geboortebos. Al sinds 1999 nodigt de Stad alle jonge ouders uit om dit te doen. Het Geboortebos is onderdeel van het Stadsrandbos en op die manier breidt het bos een beetje uit.

Aanplanting Geboortebos vindt plaats in voorjaar 2024

Door de warme temperaturen van de afgelopen periode kunnen ze dit jaar niet op de gebruikelijke tijd het Geboortebos aanplanten. De Stad kijkt er echter naar uit om dit speciale moment in het voorjaar van 2024 met alle ouders en hun kinderen te delen. 

De aanplanting is om vele redenen belangrijk: bomen zijn de longen van de wereld. Het planten van een boom op de plaats waar je bent geboren, is ook een symbolisch gebaar.  Vorig jaar kon de geplande aanplanting niet plaatsvinden wegens het gebrek aan geschikte grond.

Verder is de toevoer van jonge bomen niet gegarandeerd door de warme temperatuur van de voorbije periode. Deze kunnen pas uit de grond als ze al hun bladeren hebben verloren. Hierdoor is het moeilijk om ook dit jaar een haalbare aanplantdatum voor het Geboortebos in te plannen.  De Stad heeft echter gewerkt aan het vinden van een oplossing die nu ook in zicht is. "De natuur laat zich niet dwingen en na de kletsnatte editie in 2021, is het beter om de aanplanting door ouders en hun kroost te verplaatsen naar het einde van het plantseizoen. Ondertussen maken we de verschillende stukken grond waarop kan aangeplant worden samen met de stadsdiensten en onze stedelijke vzw Buitengoed helemaal ‘plantklaar’. De voorbije jaren hebben we in totaal al 11ha aangeplant. Het is niet zo evident om nieuwe stukken grond te verwerven, maar de aanhouder wint. Een Stadsrandbos van een dikke 100ha groot vraagt ook heel wat inspanningen naar beheer toe en ook daar zetten we keihard op in." - Schepen van Milieu, Silke Beirens

Stad Oostende verplaatst de aanplanting naar het voorjaar van 2024. Ouders van kindjes geboren in 2021, 2022 en 2023 zullen een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Ook de ouders van sterrenkindjes worden uitgenodigd.