post

Home

|

post

Oostende doet weer mee met de Veggie Challenge

Share this:

Stad Oostende neemt voor de vierde keer deel aan de Veggie Challenge in maart en zet de peulvruchten in de kijker. Oostendenaars kunnen zich gratis registreren. Tijdens de maand maart zijn er verschillende initiatieven in het kader van de Veggie Challenge. Ook de Oostendse restaurants springen weer op de kar.

De vraag naar plantaardige voeding blijft stijgen. Maar liefst 4 op de 10 Belgen geven aan dat ze minder vlees willen eten (bron: Proveg vzw). Ook op restaurant kiezen klanten vaker voor een volwaardig alternatief voor vis en vlees. De Veggie Challenge speelt al enkele jaren in op deze trend. Deze Challenge - een initiatief van ProVeg - is een gratis online coachingsprogramma dat mensen inspireert om 30 dagen lang minder vlees te eten.

Peulvruchten centraal

Stad Oostende doet voor de vierde keer mee met de Veggie Challenge in maart. Met als centraal thema ‘peulvruchten’. Deze zijn nog vrij onbekend als lekkere en voordelige bron van eiwitten. Peulvruchten zijn niet erg ingeburgerd in onze eetcultuur, al gebruiken we ze al meer dan gedacht. Denk maar aan kikkererwten in falafel of hummus, erwten en linzen in burgers of stoofpotjes. Ze zitten boordevol voedingsstoffen. Denk maar aan verschillende vitamines B, ijzer, koper, magnesium, mangaan, zink en fosfaat.

Tijdens deze maand worden peulvruchten op verschillende plaatsen in de kijker gezet. Zo wordt elke woensdag in de volkskeuken van Antenne gekookt met seizoensgebonden groenten waarvan er overschot is. Hiermee maken ze een heerlijke vegetarische maaltijd. Peulvruchten zijn in dit kook- en opleidingsinitiatief ideale vleesvervangers: ze zijn budgetvriendelijk, makkelijk klaar te maken en gezond. Iedereen kan mee aan tafel schuiven, mits vooraf inschrijven bij Antenne.

Ook restaurants en scholen springen op de kar

Niet enkel in de volkskeuken kan je genieten van de vegetarische keuken. Schuif je liever de voeten onder tafel? Heel wat Oostendse restaurants doen mee met de VeggieChallenge en bieden tijdens de maand maart een extra vegetarische suggestie aan. De deelnemende zaken worden de hele maand uitgelicht op de kanalen van Toerisme Oostende vzw. Een overzicht vind je op https://visitoostende.be/nl/veggiechallenge

Ook de leerlingen van de opleiding restaurant en keuken van het Ensorinstituut doen mee! De leerlingen strijden in een spannende wedstrijd voor het lekkerste recept met peulvruchten en zullen bovendien in het restaurant van de Foodbox heel de week peulvruchten verwerken in de veggie gerechten.

Stad geeft goede voorbeeld

Het personeel van stad Oostende zal in het personeelsrestaurant extra kennis kunnen maken met peulvruchten. Sowieso staan ze nu al geregeld op de menu, zoals in het winnende recept van de Chefs Pro Veggie wedstrijd waar linzen voor de eiwitten zorgden, gecombineerd met portobellochampignon. De hele maand maart zal er een uitgebreide saladbar zijn met dagelijks andere peulvruchten bereidingen.

Op 15 en 22 maart 2024 kan je in de hoevewinkel op de kinderboerderij proeven van heerlijke soepen met peulvruchten. De vrijwilligers van Buitengoed vzw geven uitleg hoe je ze kan gebruiken en welke voedingswaarde ze hebben. Kom dat zeker proeven! Ook tijdens de educatieve sessies van Buitengoed in de Tuinen van Stene wordt extra aandacht besteed aan peulvruchten.

Wist je dat veel peulvruchten heel makkelijk te kweken zijn? Erwten, de nootachtig smakende borlottibonen en vele andere soorten doen het goed in ons klimaat. De volkstuinenvereniging Tuinhier organiseert samen met Velt vzw een voordracht rond peulgewassen en een zadenruil. Deze vindt plaats op dinsdag 16 april 2024 om 19.30 uur in OC De Ballon.

O.666 geeft alvast het voorbeeld. In hun samentuin op de Hendrik Baelskaai, planten ze peulvruchten zoals erwtjes, soja, linzen en volgen samen met de vrijwilligers van hun tuinteam de evoluties van de groei. En bij een succesvolle oogst wordt er natuurlijk samen mee gekookt. Op vrijdagmiddag ben je er welkom om een kijkje te nemen of mee te werken in de tuin.

In de Bibliotheek tot slot zal er een hele maand lang een informatiestand aanwezig zijn met relevante boeken.

Ga de uitdaging aan!

Wil jij ook de challenge aangaan? Schijf je dan in op www.veggiechallenge.be/.  Tijdens de challenge krijg je dagelijks recepten, weekmenu's, informatie, tips en inzicht. Sinds dit jaar is er ook een app met meer dan 800 gerechten, weekmenu’s, boodschappenlijsten en veel meer.

Meer info en het volledige programma op www.oostende.be/veggiechallenge.