post

Home

|

post

Oostendse imkers signaleren nest Aziatische hoornaars

Share this:

Het nest van de Aziatische hoornaars die recent in Oostende opdoken, is op twee dagen tijd ontdekt. De stadsimker zette samen met enkele collega's een succesvolle zoekactie op poten waarbij de dieren gelokt en gemarkeerd werden. Het nest van de exotische wespensoort wordt zaterdag verwijderd en overgebracht naar de Universiteit Gent waar het verder onderzocht zal worden.

Vorige week deed de Aziatische hoornaar opnieuw zijn intrede in Oostende. Dankzij de snelle actie van enkele Oostendse imkers zal mogelijke schade voor inheemse bijensoorten wellicht beperkt blijven. Ook enkele alerte Oostendenaars die de oproep vorige week zagen passeren, maakten melding van de Aziatische hoornaar.

Genummerde wespen verraden locatie nest

De Oostendse imkers kregen ondersteuning van Vespa-Watch, een project van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) en de UGent. Zij toonden de stadsimker hoe ze aan de hand van wiekpotjes met lokstof de hoornaars konden vangen en een genummerd merkteken op de insecten aanbrengen. Via een online kaartje konden ze zo de vliegrichtingen van de hoornaars bepalen. Op de plaats waar de verschillende vlieglijnen samenkomen, kon dan gezocht worden naar het nest.

De gevangen hoornaars kregen een nummer om zo zicht te krijgen op de locatie van het nest.

Deze methode leidde al snel naar een privétuin in de buurt van de Gerststraat. "Het is belangrijk dat het nest van de Aziatische hoornaars snel wordt verwijderd. Zo voorkomen we dat vele koninginnen nieuwe kolonies zouden stichten", licht schepen van Mens & Milieu Silke Beirens toe. "Eventuele nog rondvliegende hoornaars zijn erg tam, vormen geen gevaar en zullen de winter niet overleven omdat er geen nest meer is. We zijn heel blij met de efficiënte samenwerking van de imkers, burgers én experten."

Dit weekend komt Vespa-Watch het nest weghalen en wordt het naar de Gentse Universiteit overgebracht. Daar wordt er gekeken naar de samenstelling van het nest, gebeurt er DNA-onderzoek en zal het nest uiteindelijk ook vernietigd worden.