Op donderdag 21 maart 2024 start een nieuwe editie van het VK Tegelwippen en ook dit jaar neemt Stad Oostende opnieuw deel. Niet alleen de Stad toont het goede voorbeeld, ook alle Oostendenaars kunnen weer deelnemen.
Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer, waarbij hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte elkaar snel opvolgen. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals wateroverlast en hittestress. Vlaanderen is een van de meest verharde regio’s in Europa en ligt dus mee aan de oorzaak van deze problematiek. Na een warme dag koelen stenen immers niet snel af, en bij hevige regen laten ze geen water door.
Het Vlaams Kampioenschap (VK) Tegelwippen wil de uitdaging aangaan om Vlaanderen te vergroenen. Daarvoor moeten natuurlijk tegels weggenomen en dus ‘gewipt’ worden. Deze campagne past binnen de Vlaamse doelstelling om onze omgeving klimaatbestendig te maken.
Meer groen: alleen maar voordelen!
Je helpt er fauna en flora mee. Door planten een plek te geven in je tuin, kan de bodem hemelwater opnemen en is er meer ‘leven’ in je tuin. Er zijn namelijk heel wat dieren, groot en klein, op zoek naar groen. Ze vinden er eten en onderdak en bestuiven gratis je moestuin!
Tegels laten geen water door, waardoor het water bij een regenbui rechtstreeks de riool in gaat. Bij veel neerslag op korte tijd, kunnen de riolen dit soms niet goed aan, met natte kelders en overstroomde straten tot gevolg. Door tegels te wippen, geef je de bodem de kans om regenwater op te nemen als een spons. Op die manier heeft je tuin ook een buffer tijdens droge periodes.
Als je na een hete dag in de stad vertoeft, voel je de warmte van de gebouwen af stralen. Stenen houden warmte vast en geven die ’s avonds geleidelijk aan terug af, soms met warme en slapeloze nachten tot gevolg. Dit noemen we het ‘hitte-eilandeffect’. Ook hier biedt groen een oplossing. Planten en bomen verdampen water, geven schaduw, creëren luchtstromingen en zorgen zo voor verkoeling.
Stad Oostende doet weer mee!
Net zoals vorig jaar neemt Stad Oostende opnieuw deel aan de wedstrijd. In het klimaatadaptatieplan van Stad Oostende is ontharding een duidelijk aandachtspunt.
Stad Oostende toonde de voorbije jaren het goeie voorbeeld en onthardde sinds 2019 al zo'n 14.800 m² op het openbaar domein. De Oostendenaars zorgden dan weer voor een totaal van 3.641,25 m². Het leverde de Stad vorig jaar een negende plaats op in de categorie grote steden (meer dan 45.000 inwoners). Dit jaar wil de Stad beter doen en roept dan ook iedereen op om deel te nemen én dit ook te registreren.
Heb jij tegels gewipt in jouw tuin? Geef ze in via www.vk-tegelwippen.be en duid aan dat je een inwoner bent van Oostende. Overtuig ook je buren, vrienden, familie, collega’s… om hetzelfde te doen. Zo gaan we samen voor een groene stad!
Alle info over ontharden in Oostende vind je op www.oostende.be/ontharden.
Share this: