post

Home

|

post

Stad Oostende organiseert infoavond en tentoonstelling over stedenband met Banjul

Share this:

In december mag de stedenband tussen Oostende en de Gambiaanse hoofdstad Banjul twintig kaarsjes uitblazen. Daarom organiseert de Stad op donderdag 16 november een infoavond in de bibliotheek over deze succesvolle internationale samenwerking.

Oostende is een stad met een grote internationale uitstraling. Dit uit zich onder andere in een internationale samenwerking met de kuststeden Monaco, Ostende in Argentinië en Banjul, de hoofdstad van Gambia. In december mag de stedenband met Banjul twintig kaarsjes uitblazen.

Infoavond in de bib

Om deze verjaardag te vieren, organiseert de Stad op donderdag 16 november 2023 een infoavond in de Forumzaal van de Bibliotheek. Vanaf 20.00 tot 22.00 uur ben je welkom om meer te leren over de succesvolle stedenband. "De stedenband tussen Banjul en Oostende is een unieke vorm van internationale samenwerking en kennisuitwisseling. We werken samen aan talloze projecten op het gebied van stadsvergroening, klimaatbeheersing, onderwijs en sociale inclusie. De foto’s laten zien dat de subsidie die wij kregen voor dit project echt een groot verschil maakt en dat deze uitwisseling zijn vruchten afwerpt en de jongere generaties ter plaatse een duurzaam toekomstperspectief biedt. Dit project, op het snijpunt tussen kunst en maatschappij, overbrugt de afstand van 4563 kilometer een beetje en brengt de Afrikaanse stad en zijn bewoners een stukje dichterbij." - Schepen voor internationale samenwerking Silke Beirens

Stefaan Kerger gaat die avond in gesprek met verschillende Oostendenaars die een bezoek brachten aan Banjul. Leerkrachten en leerlingen van het Sint-Andreasinstituut en De Studio vertellen over hun ervaringen in de hoofdstad van Gambia. Studenten verpleegkunde (ZoWe) delen verhalen uit het Edward Francis Small Teaching Hospital (EFSTH) en het Vesaliusinstituut licht hun uniek project toe.

Verder schetsen we de plannen voor 2024. Koraspeler Lamin Kuyateh zorgt voor muzikale begeleiding. Hij laat je kennismaken met dit oude Afrikaanse muziekinstrument met minstens 21 snaren. Daarnaast kan je in de tentoonstellingsruimte terecht voor een fotoreportage van Pieter Clicteur. Met deze fototentoonstelling wil Stad Oostende de afstand tussen Oostende en Banjul wat verkleinen en de Oostenaars een blik gunnen op een stad in transitie. Ze nodigen dan ook iedereen uit om een kijkje te komen nemen en meer te weten te komen over deze mooie samenwerking.  

De avond is voor iedereen vrij toegankelijk en kwam er met steun van de provincie West-Vlaanderen. Voor het volledige programma kan je terecht op www.oostende.be/infomoment-stedenband.