post

Home

|

post

Symbolische performance aan beeld van Leopold II op Congolese nationale feestdag

Share this:

Op dinsdag 30 juni, exact 60 jaar na het uitroepen van de Congolese onafhankelijkheid, wordt aan het ruiterstandbeeld van Leopold II een symbolische dansperformance georganiseerd. 

Morgen, op 30 juni, viert de Democratische Republiek Congo zijn nationale feestdag. Op die dag werd het land in 1960 onafhankelijk van België. Op die symbolische verjaardag organiseert een Congolees -Belgische gezelschap onder leiding van Michel Kiyombo, een performance aan het ruiterstandbeeld van Leopold II aan de Drie Gapers.

De bedoeling was aanvankelijk om de performance te brengen op Theater aan Zee, maar door corona kan het meerdaagse theaterfestival dit jaar niet doorgaan.

Dans, tekst en muziek

Het concept en de regie van de voorstelling is in handen van Michel Kiyombo. Deze danser-choreograaf werd geboren in Congo op het einde van het regime van president Mobutu. Met het gewicht van de geschiedenis op zijn schouders, gaat de choreograaf met de performance terug in de tijd: hij heeft zich verdiept in de verhalen over het verleden van Congo, zoals ze ook in zijn familie van generatie op generatie zijn doorgegeven.

De hoofdbedoeling van de choreograaf is om deze verhalen vanuit een andere invalshoek te vertellen, maar ook om via moderne dans verder te helpen aan het verspreiden van meer kennis over de kolonisatie en de grote gevolgen voor de Congolese bevolking.

Op deze symbolische reis in de tijd wordt hij vergezeld door Djino Alolo (danser, choreograaf en rapper), Tister Ikomo (danser) en Deogracias Kihalu (performer). Het zijn allemaal Congolezen van dezelfde generatie die intussen in België wonen. Samen, en door middel van dans, tekst en muziek (van Franck Moka), willen ze het verhaal van Congo vertellen. Ze nemen daarbij ook hun eigen dagelijkse ervaring als Congolezen in België mee.