post

Home

|

post

O.666 redt ruim 3.000 kg afval met circulaire gevelrenovatie met steun van OVAM, Stad Oostende en Oostendenaars

Share this:

De gevelrenovatie van O.666 is achter de rug. In totaal werd met het hele gevelproject maar liefst 3.210 kg afval hergebruikt. De renovatie werd mogelijk met steun van Stad Oostende, OVAM en... de Oostendaars.

O.666 is een sociale circulaire hub in Oostende en incubatieplek voor een warmere en duurzamere economie van morgen, ondersteund door Stad Oostende en de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Al enkele jaren functioneert de locatie aan de Hendrik Baelskaai als co-creatieplek en proeftuin voor circulaire economie, sociaal en maatschappelijk ondernemen die de bezoeker doet nadenken over een mooiere, inclusievere en ecologische toekomst. Tijdens de bodemsaneringswerken, uitgevoerd in opdracht van de OVAM, heeft O.666 het pand gerenoveerd. 

De renovatie van het gebouw - een voormalige visserijcoöperatie en daarna brandstofdepot- werd met de grootste zorg voor hergebruik van materialen opgezet. Voor de gevelrenovatie, het sluitstuk van heel dit renovatietraject, werd gezocht naar een zo circulair mogelijke oplossing. 

In totaal werd met het hele gevelproject 3.210 kg afval hergebruikt: voor de isolatie van het pand werd onder meer gewerkt met isolatiemateriaal van Foam Glass, geproduceerd met 100% groene stroom en voor 66% bestaande uit gerecycleerd glas. Voor de totale geveloppervlakte van 108 m² kon zo’n 451 kg glasafval, voornamelijk uit de auto-industrie, hergebruikt worden. Voor de visuele afwerking werd gekozen voor een tegel die voor 100% uit gerecupereerd PVC-afval bestaat. Alle tegels samen zijn goed voor totaal 2.759 kg afval, waarmee de teller van het hele renovatieproject op 3.210 kg afval komt dat niet op de afvalberg terechtkomt.  

Participatie

Zowel Stad Oostende als de OVAM deden als eigenaars van het pand een investering om de renovatie van de gevel te kunnen voltooien. Voor de laatste 500 tegels werd ook een oproep gedaan naar Oostendenaars, verwante organisaties en bedrijven om een tegel te doneren. Op het publieksmoment op 16 februari werd in het bijzijn van alle supporters de wall of fame onthuld: alle namen van donateurs staan op een kunstwerk dat een permanente plek krijgt in het gebouw. Leerlingen van de Oostendse school de Studio zullen instaan voor de typografie en ontwerp van dit kunstwerk. Door participatief en samen met verwante organisaties te werken, is O.666 de laatste jaren uitgegroeid tot een breed gedragen en druk bezochte locatie op een alternatieve ligging in Oostende: niet het toeristisch centrum maar de Oosteroever waar volop wordt gewerkt aan een nieuwe stadswijk. 

"We zijn ontzettend trots op de renovatie van O.666 als circulaire hub op de Oosteroever. Het project was een unieke kans om te experimenteren met diverse oplossingen tegen verspilling van grondstoffen, het hergebruik van materialen en recyclage. Het eindresultaat maakt vage begrippen zoals duurzaamheid en toegankelijkheid tastbaar. Dankzij een jarenlange samenwerking met OVAM en met de steun van diverse Oostendenaars en Oostendse bedrijven en scholen maakt het ook de ambities van dit bestuur concreet: inclusieve en innovatieve economie, een verduurzaming van een specifiek stadsdeel en een groene openbare ruimte die, zowel inwoners, als toerist, uitnodigt om een gedeelde stadscultuur te ontdekken. " - Burgemeester Bart Tommelein en schepen Silke Beirens

Circulaire en creatieve economie

Het is de ambitie om van het RUP Oosteroever Ondernemen een circulair, klimaatadaptief en innovatief maakdistrict te maken. O.666 toont hoe toekomstige ontwikkelingen vorm kunnen geven aan dit circulair district en wat het potentieel is om de ruimtelijke kwaliteit van de wijk te verhogen. Circulariteit blijft een abstract begrip en voor veel mensen een onbegrepen evolutie. De circulaire renovatie van het pand laat de bezoeker, voelen wat het betekent om hergebruik een plek te geven in de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel.

Ook het jaarlijks terugkerende circulaire festival Circulo.666 dompelt de Oostendenaar op een speelse en onderzoekende manier onder in de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. Steeds met een knipoog naar het vissersverleden van de wijk, en trouw aan het DNA van Oostende.

"O.666 legt de eerste stenen voor de verschillende roepingen van de wijk: in de omgeving van de Vuurtorenwijk zijn niet veel gemeenschapsverbindende organisaties of functies aanwezig. O.666 maakt de fysieke barrière van de Moreauxlaan tussen Oosteroever en de Vuurtorenwijk alvast mentaal kleiner. Niet alleen Oostendenaars, maar ook toeristen vinden vlot de weg naar O.666 voor haar culturele aanbod en de thematiek van circulaire economie. Door onze samentuin, maar zeker met de uitstraling van onze nieuwe circulaire gevel maken we sterke connecties met de wijk en het omliggende woonweefsel. O.666 biedt een inspirerend beeld voor de mogelijke geïntegreerde stedelijke ontwikkeling en de synergieën die mogelijk zijn binnen het nieuwe circulair district." - Thomas Werbrouck, algemeen coördinator O.666

Om de visie op het terrein te realiseren is samenwerking, inspiratie en een volgehouden focus  nodig. Het netwerk van Vlaanderen Circulair (en partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen om te evolueren naar een circulaire economie) voedde de ambities door binnen en buiten de regio verbindingen te leggen en het proces op te volgen. 

OVAM, Stad Oostende en O.666 sloten eerder al een nieuwe overeenkomst om dit unieke project een succesvolle toekomst te bieden. Het terrein van de voormalige Nort Sea Bunkers aan de Hendrik Baelskaai 27 was dermate verontreinigd dat er geen partijen geïnteresseerd waren om de sanering en de herontwikkeling op zich te nemen. Dergelijke terreinen worden zogenaamde ‘blackfields’ genoemd.

"Een blackfield op een maatschappelijk verantwoorde wijze terug in omloop brengen, dat is wat we hier samen met de stad en zijn inwoners hebben gerealiseerd. We willen als OVAM dergelijke blackfields niet enkel saneren maar tevens maximaal inzetten om ruimte te creëren voor circulaire economie. In de eerste plaats op de plek zelf en als hefboom naar een circulair maakdistrict. Zo kan een duurzaam en toekomstbestendige industriezone worden gerealiseerd. " - Werner Annaert, administrateur-generaal OVAM 

Om de site toch een duurzame toekomst te geven, verwierf de OVAM het pand voor een symbolische euro in 2013. De laatste fase van de bodemsanering wordt in het voorjaar van 2024 gerealiseerd op het aanpalend terrein, gelijktijdig met de bouw van het appartementencomplex. Zo groeit de plek uit tot een voorbeeld en aanjager van wat een circulaire stad kan zijn.  Stad Oostende maakte in haar meerjarenplan bijkomende middelen vrij voor de ondersteuning van O.666. De Stad investeerde mee in de professionalisering van de werking en de aanstelling van een algemene en circulaire coördinator.