post

Home

|

post

Stad Oostende blijft strijden tegen racisme en discriminatie

Share this:

21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Stad Oostende organiseert inspirerende activiteiten om stereotypes te doorbreken, trainingen om ongewenst gedrag aan te pakken en onderstreept dat iedereen terechtkan bij O-punt voor meldingen van discriminatie. Zo wil de Stad slachtoffers of getuigen van racisme en discriminatie beter ondersteunen.

De Levende Bib

Op zaterdag 9 maart kwamen verhalen tot leven met de Levende Bib. In een levende bib zijn de boeken mensen van vlees en bloed, met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis. Tijdens deze editie kwamen verschillende verhalen aan bod: over verlies, vluchten, leven in een rolstoel, transgender zijn en straathoekwerk.

In gesprek met Raf Njotea: hoe globaliseer ik mijn boekenkast?

Op donderdag 21 maart 2024 verwelkomt de bib Raf Njotea, een bekende scenarist, presentator en columnist voor De Standaard. Samen met het publiek gaat hij dieper in op het belang van representatie, wat diversiteit in literatuur betekent en hoe we dit kunnen vertalen naar onze eigen boekenkast.

Wanneer?­ Donderdag 21 maart om 19.30 uur

Waar?­ Forumzaal, Bibliotheek Oostende, Wellingtonstraat 17, 8400 Oostende

Prijs? Gratis.

Inschrijven via www.oostende.be/raf-njotea

Omstaanderstrainingen

Stad Oostende lanceert vanaf april omstaanderstrainingen voor Stadspersoneel en professionals om racisme, discriminatie en ongewenst gedrag aan te pakken. Tijdens de trainingen leren deelnemers racisme en discriminatie herkennen, onbewuste vooroordelen identificeren en verschillende strategieën toepassen om slachtoffers bij te staan en daders aan te spreken. De sessies duren elk drie uur en zijn een belangrijk onderdeel van het Plan Samenleven van de Vlaamse Overheid. In een latere fase worden er ook sessies voorzien voor burgers.

Meer info en inschrijven: www.oostende.be/omstaanderstraining

Racisme en discriminatie melden

Er zijn verschillende organisaties die zich bezighouden met meldingen van discriminatie, afhankelijk van het soort melding. Het overzicht vind je op www.oostende.be/melding-discriminatie. Wie twijfelt kan altijd terecht bij O-punt. Stad Oostende moedigt iedereen aan om  racisme en discriminatie te melden, want dat is cruciaal om het probleem te begrijpen en aan te pakken en slachtoffers ondersteuning te bieden. Toch is er een groot verschil tussen het aantal gevallen van discriminatie en het aantal meldingen, bekend als het 'dark number'.