post

Home

|

post

Stad Oostende organiseert als fairtradestad een faire ronde

Share this:

De Internationale Dag van de Fairtrade vieren we traditioneel elke tweede zaterdag van de maand mei. Ook Stad Oostende laat deze dag als fairtradestad niet aan zich voorbijgaan. Zo organiseert de Stad op zaterdag 13 mei een faire ronde, een fiets en /of wandeltocht langs handelaars, organisaties en verenigingen die lokale, ecologische en faire principes hanteren in hun dagelijkse praktijk.

Sinds 2006 mag Oostende zich officieel FairTradeGemeente noemen. Die titel werd onlangs herbevestigd. Een FairTradeGemeente is een gemeente waarvan het bestuur en de inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken. Stad Oostende wil zo bijdragen aan een waardig bestaan voor de boeren in het Zuiden. "Eerlijke handel gaat niet alleen over het betalen van een eerlijke prijs voor producten die wij allemaal graag eten en drinken. Via Fairtrade stellen we de boeren én hun gezinnen in staat om een betere toekomst op te bouwen. Daarnaast gaat het ook over de waardering voor het harde werk en de toewijding van de boeren in het Zuiden," aldus schepen van Mens & Milieu Silke Beirens.

Oostende fairetradestad

Het initiatief ‘FairTradeGemeente’ wordt getrokken door vier organisaties: Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam België en 11.11.11 met de steun van het Ontwikkelingsagentschap van de Belgische federale regering. Vlaamse steden en gemeentes kunnen elk jaar een Fair-O-Meter invullen met allerhande vragen. Steden en gemeentes moeten aan zes criteria voldoen om (opnieuw) de titel te behalen van FairTradeGemeente. Stad Oostende behaalde op basis van de ingevulde Fair-O-Meter een B-score, op één na de beste score die je als gemeente kan behalen.

Faire fietsroute

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Fairtrade op 13 mei, organiseert de Stad die dag van 10.00 tot 17.00 uur een faire ronde. Oostendenaars kunnen een fiets en/of wandeltocht maken langs handelaars, organisaties en verenigingen met LEF ofwel die lokaal, ecologische en fair denken én doen.

De fietsroute brengt Oostendenaars langs negen lokale handelaars met LEF. Bij elke stopplaats ontvangen ze bovendien een proevertje en bij de vier Oxfamwinkels ook nog een geschenkje. De stopplaatsen zijn: Oxfam Wereldwinkel Torhoutsesteenweg, De Vistrap, Steekproducten Deschildre, Oxfam Wereldwinkel-Vuurtorenwijk, Hoevewinkel ’t Buitenbeentje, Oxfam Shop, Modest, Oxfam Wereldwinkel Centrum en Bakkerij Decock.

De fietsroute is beschikbaar via RouteYou en kunnen Oostendenaars op drie manieren bekijken:

  1. Ga via deze link naar de fietsroute.
  2. Scan de QR-code
Untitled
 
 
 

3. Installeer de RouteYou App via Google Play (niet beschikbaar voor iOS)

  • open de RouteYou app
  • open het hoofdmenu in de linkerbovenhoek
  • voer de onderstaande code in (of kopieer en plak ze) in de zoekbalk: &raalguo

De faire wandeling

Met de faire wandeling ontdekken Oostendenaars dat fairtrade van groot belang is. Ook in de Oostendse geschiedenis blijkt dat er nood was aan fairtrade: aan de hand van dagboekfragmenten wordt het leven verteld van enkele bekende Oostendenaars.

De faire wandeling duurt twee uur en start op zaterdag 13 mei om 10.00 uur aan het Stadhuis (Vindictivelaan 1) recht tegenover de Mercator. Cultuurcentrum De Grote Post is de eindhalte van de wandeling. Er zijn maximum 25 deelnemers toegelaten, dus vlug inschrijven is de boodschap. Dat kan via https://www.oostende.be/inschrijvingsformulier-fair-trade-ontdekkingstocht