post

Home

|

post

Stad Oostende viert de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie

Share this:

Stad Oostende organiseert dit jaar naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei samen met het Regenbooghuis aan Zee een levende bib. Oostendenaars kunnen in de Bibliotheek zo kennismaken met levende boeken, mensen van vlees en bloed uit de LGBTI+-gemeenschap die hun verhaal delen. Daarnaast voorziet de Stad naar aanleiding van IDAHOT ook PAARS-pakketten van Wel Jong voor scholen en jeugdbewegingen.

Op 17 mei is het de jaarlijkse Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie, vaak afgekort als IDAHOT, verwijzend naar de Engelse benaming: International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia. Op die dag willen verschillende LGBT+-organisaties strijden voor meer verdraagzaamheid tegenover holebi’s en transpersonen. Op dezelfde dag in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit als diagnose uit haar classificatiesysteem van ziekten.

Levende Bib

Naar aanleiding van IDAHOT organiseert de Stad samen met het Regenbooghuis aan Zee een levende bib op 17 mei. Tijdens een levende bib zijn de boeken mensen van vlees en bloed. Het zijn personen die vooroordelen aan de lijve hebben ondervonden, maar achter die vooroordelen schuilen altijd echte mensen. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis. Tijdens deze editie zijn personen uit de LGBTI+-gemeenschap aan het woord. Ze doen hun verhaal en helpen zo stereotypes te doorbreken en meer begrip en verdraagzaamheid in de samenleving te brengen. Oostendenaars kunnen een gesprek voeren met een ‘Levend Boek’. Ze moeten daarvoor een verhaal kiezen dat hen het meest aanspreekt. Elk verhaal duurt tien tot twintig minuten. In die tijd krijgen ze de gelegenheid om het levend boek te leren kennen en achteraf vragen te stellen.

"Door te luisteren naar mensen met verschillende perspectieven en ervaringen worden bezoekers uitgedaagd kritisch na te denken over hun eigen overtuigingen. Zo creëert de levende bib een grotere waardering voor diversiteit", duidt schepen van Mens & Milieu Silke Beirens.

Nathalie Vandersmissen, voorzitter van het Regenbooghuis aan Zee: "IDAHOT, de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie, bestaat ondertussen al meer dan dertig jaar. Toch blijft het ook vandaag nog een hot topic. Met het Regenbooghuis aan Zee zetten we ons dagelijks in voor een meer inclusieve samenleving voor onze LGBTI+ medeburgers. Wij zijn dan ook verheugd dat we daarbij op de ondersteuning van Stad Oostende mogen rekenen."

PAARS-pakketten voor scholen en jeugdverenigingen

Naast het organiseren van een levende bib heeft de Stad in het kader van IDAHOT ook PAARS-pakketten van de jeugdorganisatie Wel Jong voorzien voor scholen en jeugdbewegingen. Met de PAARS-campagne roept Wel Jong iedereen op om op school en in het jeugdwerk op 17 mei de kleur paars te dragen en zo te tonen dat iedereen erbij hoort en zichzelf mag zijn. In het PAARS-pakket zitten kant-en-klare stappenplannen om een positieve boodschap van inclusie en verdraagzaamheid uit te dragen in de hele school of jeugdbeweging. Zo bevat het pakket materiaal om de locatie zichtbaar paars te maken en pedagogisch studiemateriaal om te delen in de klas zoals de PAARS-krant. Dit jaar hebben vier Oostendse scholen en twee Oostendse jeugdbewegingen ingetekend om een PAARS-pakket te ontvangen.