post

Home

|

post

Stad zoekt vrijwilligers in strijd tegen Aziatische hoornaar

Share this:

De komst van de Aziatische hoornaar is slecht nieuws voor honingbijen, wilde bijen en andere insecten. Stad Oostende zoekt – samen met Vespawatchers Middenkust en de provincie West-Vlaanderen – gemotiveerde inwoners die in hun tuin een val willen plaatsen en beheren. 

Tussen februari en mei vliegen de koninginnen van de Aziatische hoornaar uit. Ze gaan op zoek naar een goede locatie voor hun eerste kleine nest. De koninginnen zijn absoluut niet gevaarlijk, maar zorgen er wel voor dat er veel Aziatische hoornaars geboren worden. Daarom is het belangrijk om er zoveel mogelijk te vangen. De vallen zijn zo gemaakt dat enkel Aziatische hoornaars erin gevangen kunnen zitten.

Wie interesse heeft om een val op te hangen in zijn tuin moet vooral in maart en april de val dagelijks kunnen opvolgen. Daarnaast moet je bereid zijn om gevangen hoornaars in een klein potje in de diepvries te bewaren om ze op die manier diervriendelijk te ‘euthanaseren’. Er wordt verwacht dat je de vangsten meldt. Zet ook de val terug open zodat de mogelijke bijvangst (andere insecten) terug kan uitvliegen. Je aanmelden voor dit initiatief kan via www.oostende.be/lokval. 

"Elk jaar voeren we als stad de strijd tegen de Aziatische hoornaar op. Het is heel fijn dat we hiervoor kunnen samenwerken met een groep gemotiveerde vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn vaak imkers en hebben zich de voorbije jaren ook bijgeschoold in het uitroeien van deze exotische bijensoort die een bedreiging vormt voor onze eigen inheemse insectensoorten. Als we met zijn allen goed samenwerken, kunnen we de opmars van de Aziatische Hoornaar toch een stuk gaan inperken." - Schepen Silke Beirens

Nest melden

Net zoals vorig jaar kunnen mensen nesten melden via Vespawatch. Je neemt vanop een veilige afstand een foto, duidt de locatie aan en plaatst deze op www.vespawatch.be. Meer informatie vind je op www.oostende.be/hoornaars-en-wespen.  

Meer info over Vespawatchers Middenkust vind je op vespawatchersmiddenkust.be.